Tien Geboden – deel 1

NTGent & Wunderbaum (B/NL)
Tien Geboden – deel 1

NTGent & Wunderbaum (B/NL)
Tien Geboden – deel 1
ntgent-Tiengeboden_pers.jpg
deSingel - Rode zaal | € 15/12
rode zaal
29/8 - 20:30
De Keuze 08
naar Dekalog van K. Kieslowski en K. Piesiewicz van/met: Johan Simons (regie), Koen Tachelet (tekstbewerking), Jeroen Versteele (dramaturgie), Walter Bart, Wine Dierickx, Els Dottermans, Frank Focketyn, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Oscar Van Rompay (spel), Bert Neumann (scenografie), Dennis Diels (lichtontwerp), An De Mol (kostuums) met dank aan de Münchner Kammerspiele
Foto: Phile Deprez
Duur: 2u30min, inclusief pauze | Nederlands gesproken

Johan Simons herwerkt met Tien Geboden - deel 1 de TVreeks Dekalog van de Poolse cineast Kieslowski (Bleu, Blanc, Rouge) tot een verrassend divers en bij momenten explosief theaterstuk. Vervat in kleinmenselijke verhalen over de bewoners van een flatgebouw passeren de eerste vijf geboden de revue. In hun zoektocht naar geluk botsen de personages - net zoals de mensheid - met het leven en geluk van ‘de ander'. Houden ze zich aan de goddelijk morele richtlijnen, en zo neen, (wanneer) is dat een zonde? Een prangend vraagstuk over ratio en geloof, over goed en kwaad. Oordeel zelf. De volgende vijf geboden zijn te zien in deel 2 vanaf 21/01/'09.

Volgens de jury:

Een van de opvallendste onder de opvallend vele producties rond religie en persoonlijke zoektochten van het afgelopen seizoen. Meer dan anderen slaagt Simons er in pregnante vragen helder te communiceren in een voorstelling die met graagte uiteenlopende registers opentrekt.

Uit de pers:

Een voltreffer! (VRT, P. Arias)