DegrotemonD [UITVERKOCHT op 31/08]

SKaGeN (B)
DegrotemonD [UITVERKOCHT op 31/08]

SKaGeN (B)
DegrotemonD [UITVERKOCHT op 31/08]
de grote mond 2.jpg
Bibliotheek Solvay - Leopoldpark | € 15/12
31/8 - 20:30
1/9 - 20:30
2/9 - 20:30
De Keuze 09
Van & met: Valentijn Dhaenens. Techniek: Jeroen Wuyts. Kostuum: Barbara De Laere. Productie: SKaGeN i.s.m. STUK en De Tijd
Foto: Maya Wilsens
Duur: 80 min. | Nederlands - surtitré en français - surtitled in English

NL.
In DegrotemonD brengt Valentijn Dhaenens een ode aan 2500 jaar redevoeren. Hij rijgt tal van bekende en minder bekende speeches uit de wereldgeschiedenis aan elkaar: de preek, de oorlogsverklaring, de overwinningsspeech, het eindpleidooi,… Meer dan een rij microfoons, een indrukwekkende locatie en een schoolbord heeft Valentijn niet nodig om u aan zijn lippen te laten hangen. Met een strakke tekst en dito timing bedient hij zich van alle truken van de retoricafoor.
Wie zijn woorden juist kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken.

FR.
Dans son spectacle en solo DegrotemonD, Valentijn Dhaenen rend hommage à 2500 ans d’art oratoire. Il enchaîne bon nombre de discours historiques, célèbres et moins célèbres. Qui choisit ses mots avec précision peut défendre avec panache le plus faible des arguments.

EN.
In the solo performance DegrotemonD, Valentijn Dhaenens brings tribute to 2500 years of rhetoric. He brings famous and less known speeches of world history together. Those who choose his words rightly can change the weakest argument into the strongest.        

Uit de pers:

Los van de sterke inhoud toont DegrotemonD zich echter ook en vooral een onmisbare les in retorica waarbij de mechanismen en vorm (pathos, logos en ethos) worden blootgelegd en een acteur (net als een goed politicus) met knap spel zijn publiek voor zich weet te winnen. (Knack, L. Laveyne) Wat DegrotemonD nog het relevantst maakt, is de kracht van het woord die erin verdedigd en bevraagd wordt. Hoe kun je de werkelijkheid verbaal naar je hand zetten, hoe als individu een massa bewegen? (De Morgen, W. Hillaert)