Boekpresentatie - De Volder in stukken

Het Theaterfestival, VTi & Eric De Volder
Boekpresentatie - De Volder in stukken

Het Theaterfestival, VTi & Eric De Volder
Boekpresentatie - De Volder in stukken
3_karton.jpg
Bourlaschouwburg | € gratis
2/9 - 20:00
Parallelprogramma 10
Foto: Stan Van Steendam
Duur: 120 min | Nederlands

“Van Eric De Volder hadden we stilaan graag het verzamelde werk in de boekhandel gezien”, schreef recensent Geert Sels in 2008 in De Standaard. Beeldend kunstenaar, auteur en regisseur Eric De Volder (1946) schrijft al vijfentwintig jaar toneelstukken. In 1969 studeerde hij af aan Sint Lucas in Gent in de specialisatie vrij schilderen. In de jaren zeventig was hij o.a. actief met Het Etherisch Strijkersensemble Parisiana en de straattheatergroep Radeis. In 1987 richtte Eric De Volder samen met Guido Claus, Dirk Pauwels en Ingrid De Vos de vzw Kunst Is Modder/Theater van de Niets op, een klein gezelschap gevestigd in het Gentse Oudburg. Met de spelers van zijn eerste stuk, De Nachten, trok hij naar een stage van de Poolse theaterpedagoog Jerzy Grotowski, die een onuitwisbare stempel zou drukken op zijn werk. In 1992 richtte hij Toneelgroep Ceremonia op, het gezelschap waarbinnen hij tot vandaag al zijn stukken maakt.

De Volders theater gaat over kleine mensen en hun grote verhalen. Op zijn werktafel liggen dagboeken en oude briefwisselingen, krantenknipsels, foto’s, kunstboeken, doodsprentjes, medische encyclopedieën, missalen, … materiaal waaraan een geschiedenis kleeft en waarmee de spelers aan de slag gaan. Via improvisatiesessies zoeken ze naar de stem van diegenen die door de officiële geschiedschrijving nooit gehoord zijn, naar een authentiek en universeel herkenbaar verhaal. Zo komen er personages tot leven: archetypische figuren die voorbijgaan aan elk psychologisch naturalisme. Gegrimeerd en vaak met groteske fysiek en een plastisch en verrassend eigen taalidioom overstijgen ze op scène de banaliteit en de clichés van het dagelijkse leven en doen ze appel op ons onderbewustzijn, op lang vergeten herinneringen, dromen en nachtmerries.
 
Met De Volder in stukken is het eindelijk zo ver. Dit lijvige boek bundelt 22 toneelstukken, geschreven tussen 1988 en 2010. De vormgeving is in handen van de jonge graficus Stan Van Steendam. Het boek wordt uitgegeven door Vrijdag.