Boyamba Belgique

Dries Engels & Bart Van Peel
Boyamba Belgique

Dries Engels & Bart Van Peel
Boyamba Belgique
Saebel.jpg
deSingel - Blauwe zaal | € 6
2/9 - 20:00
3/9 - 19:00
Parallelprogramma 10
Serendipity Films in co-production with Iota Production, RTBF & Canvas. Director of photography Carl Rottiers, Sound recording Jevon Lambrechts, Editor Joris Vanden Berk, Music by Christian Martin & Joris Van Den Berk, Scientific support Zana Etambala, Producer Ellen De Waele, Associate producer Ingrid Coppe, co-producer Isabelle Truc, Direction & Screenplay Dries Engels & Bart Van Peel. Supported by Flanders Audiovisual Fund & Media Program, in co-production with RTBF & Canvas. Thanks to all the Congolese and Belgians who have supported this project.
Foto: Robert Lebeck
In English

Een Belgische filmploeg onder leiding van Dries Engels & Bart Van Peel trok naar Congo op zoek naar de man die in 1960 de sabel van Koning Boudewijn roofde. Na veel speurwerk werd de man uiteindelijk gevonden.

Op 30 juni 1960, 50 jaar geleden, werd Congo onafhankelijk van Belgiƫ. Op woensdag 29 juni 1960, rond half vijf in de namiddag, nam Duits fotograaf Robert Lebeck de foto van zijn leven. Een jonge zwarte rooft onverwachts de sabel van koning Boudewijn en bezegelt daarmee de onafhankelijkheid. De fotograaf zelf ging later op zoek naar deze man, maar hij was spoorloos. Een anonieme voetnoot in de geschiedenis.

In 2009 en 2010 trok een kleine filmploeg door Congo om de sabelpakker te zoeken. Al snel blijkt dat het incident meer in zich draagt dan wat in de geschiedenisboeken staat. De zoektocht brengt hen in Belgische en Congolese archieven. Van de armste wijken van Kinshasa tot de chique villa's in Binza. Van hutten in het dichte evenaarswoud tot de kaalgekapte heuvels in de Bas-Congo. Ze komen verschillende "verdachten" tegen en enkele verbijsterende theorieƫn over het waarom en hoe van deze daad.