Toneelstof IV - Breaking the Wave?

Het Theaterfestival & VTi
Toneelstof IV - Breaking the Wave?

Het Theaterfestival & VTi
Toneelstof IV - Breaking the Wave?
7_toneelstof_bernaKVS_HR_rgb.jpg
deSingel - Zwarte zaal | € 6
3/9 - 20:30
Parallelprogramma 10
Met: Jolente De Keersmaeker, Marianne Van Kerkhoven, Johan Reyniers. Moderator: Steven Heene. Inleiding: Jef Lambrecht.
Foto: Bernadetje, Victoria, 1996, © Kurt Van der Elst
Duur: 90 min | Nederlands

Welk licht kan het verleden op het heden werpen? Deze vraag ligt ten grondslag aan het project Toneelstof, dat de theatergeschiedenis sinds de jaren zestig wil vertellen aan de hand van het rijke VRT-archief en diepgravende interviews met sleutelfiguren uit de verschillende periodes. De jaren negentig is het laatste deel van een vierluik ('60, '70, '80 en '90) dat de laatste vier decennia van de afgelopen eeuw vertelt.

De drie eerdere edities van Toneelstof bewezen dat elk decennium een vervolg of reactie op het vorige was. In de jaren negentig lijken vorm en inhoud voor het eerst samen te gaan. Het maatschappelijke engagement wint aan belang, zonder nefaste gevolgen voor de beeldtaal.

Tijdens de Toneelstofavond gaan we op zoek naar de waarde van de jaren negentig en hun invloed op de hedendaagse podiumkunsten. Wat met thema's als commercialisering? Bestaat er zoiets als nieuw politiek theater? Hoe gaat men om met tekst en wat betekent de opkomst van de collectieven voor het podiumlandschap?

Veel beeldmateriaal en een goed gesprek, dat zijn de ingrediënten voor de Toneelstofavond over de jaren negentig. Jef Lambrecht schetst de sfeer van deze jaren. Ean de hand van toonaangevende fragmenten gaat Steven Heene daarna in gesprek met Jolente De Keersmaeker, Marianne Van Kerkhoven en Johan Reyniers. Opnieuw doken we uit de onvolprezen archieven van de VRT verborgen schatten op waarover de sprekers graag hun mening geven. Voorstellingen die in het gemeenschappelijke geheugen gegrift staan ñ of die sommigen misschien al lang waren vergeten - worden met enige historische distantie benaderd.

Toneelstof IV - Breaking the Wave? is de laatste episode in de serie Toneelstof. We maken dan ook van de gelegenheid gebruik om het gesprek niet enkel over de jaren negentig te laten gaan, maar blikken verder terug en tegelijk vooruit. Wat leert ons de theatergeschiedenis om het podiumlandschap vandaag beter te begrijpen?

We gaan na in hoeverre de verschillende voorstellingen een breuk waren met het verleden, of eerder een logisch vervolg. En waarin ligt hun kracht, of hun zwakte?

Graaf in het collectieve theater- en dansgeheugen, spijs uw kennis! Wie niet op zijn/haar honger kan blijven zitten: www.toneelstof.be

Toneelstof is een meerjarig erfgoedonderzoek naar het visuele geheugen van het Vlaamse theater, opgestart door Thersites, Vereniging van Vlaamse Podiumcritici, overgenomen door VTi. Vanaf de jaren zestig wordt per decennium een dvd en een speciaal nummer van theatertijdschrift Documenta gepresenteerd, samen met een 25-tal interviews met eigentijdse getuigen op www.toneelstof.be. Dvd en publicatie worden op de Toneelstofavond samen te koop aangeboden of zijn achteraf te bestellen via www.toneelstof.be.