Berckmans

Jurgen Delnaet/De Tijd
Berckmans

Jurgen Delnaet/De Tijd
Berckmans
berckmans.jpg
Kaaitheater | € 16/€12
25/8 - 20:30
26/8 - 20:30
tekst: J.H.M. Berckmans . bewerking: Jurgen Delnaet . met: Jurgen Delnaet . kostuum Sabina Kumeling
Foto: Willy Wtterwulghe
Duur: 60 min | Nederlands

Acteur Jurgen Delnaet (‘Aanrijding in Moscou’) laat zich voor Berckmans overmeesteren door het oeuvre van de in 2008 gestorven auteur en chroniqueur van de zelfkant. In Berckmans’ fictiewereld vinden ellende en schoonheid elkaar in een explosieve, bezwerende taal.

NAGESPREK - Op 26/08 om 21u30 praat Els De Bodt met Jurgen Delnaet in het Kaaitheater over de voorstelling

Volgens de jury:

Een voorbeeld van zo een voorstelling die recht naar het hart gaat, is Berckmans van De Tijd. Jurgen Delnaet brengt geen ode aan de te vroeg overleden auteur, integendeel hij portretteert hem in alle openheid en eerlijkheid en net dat maakt de voorstelling zo sterk. Delnaet probeert de hartslag van de ‘mens’ Berckmans te pakken en neemt de toeschouwer mee op een roetsjbaan van taal en tekst. De woordenbrij die hij als het ware uitspuwt is coherent door de incoherentie, wat hij zegt tragisch en komisch tegelijk. Als toeschouwer ben je ontroerd én voel je gène. Berckmans toont niet alleen de kwetsbaarheid van een personage, het houdt ook een spiegel voor en raakt daarmee aan de essentie van theater.

Uit de pers:

"Berckmans ontregelt, brengt aan het lachen, zorgt voor tristesse. Wittgenstein intrigeert, verstoort, ontroert. Benjamin Adorno komt iets minder binnen, maar blijft evenzeer prettig om naar te kijken. De Tijd doet weer maar eens waar het goed in is. Fijn dat ook dit gezelschap in het theaterlandschap zijn plek blijft opeisen. "

Griet Op de Beeck in De Morgen