Freetown

Dood Paard
Freetown

Dood Paard
Freetown
freetown_01_c_Sanne_Peper.jpg
Kaaistudio's | € 16/€12
31/8 - 20:30
1/9 - 20:30
2/9 - 20:30
Tekst: Rob de Graaf . Spel: Ellen Goemans, Lies Pauwels, Manja Topper . Productie: René Rood, Prem Scholte Albers
Foto: Sanne Peper
Duur: 90 min | Nederlands

Drie vrouwen genieten in een West-Afrikaans vakantieresort niet alleen van paradijselijke stranden en een comfortabel verblijf, maar ook van sterke, donkere en lief glimlachende jongemannen, die graag bereid zijn om tegen een niet eens zoheel exorbitante vergoeding alles te doen wat er van ze verlangd wordt.

 

VOORBESCHOUWING - Op 1.09 om 19u30 praat auteur Rob de Graaf met Tom Helmer in de Kaaistudio's over de toneeltekst, een programma van Schrijverspodium ism het Theaterfestival.

Volgens de jury:

 

(...) De jury is ten slotte blij met de rijke oogst aan nieuwe theaterteksten dit seizoen. Een van de opvallendste teksten is Freetown van de hand van Rob de Graaf bij Dood Paard. Het is een gelaagde, actuele en poëtische tekst; een scherpzinnig portret van drie welgestelde vrouwen op vakantie in een resort aan de westkust van Afrika, op zoek naar zon, zee, strand én donkere, welwillende mannen.  Knap is dat de Graaf geen karikaturen van de personages maakt.  Hoewel hun redeneringen vol tegenstrijdigheden zitten en hun uitspraken weinig politiek correct zijn, blijf je mededogen voelen. Want ook als toeschouwer heb je geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je je als rijke westerling verhoudt tot de armoede in Afrika.

In een sobere en tegelijkertijd zeer directe scenografie spelen de drie actrices met een vanzelfsprekend gemak drie vrouwen die ver van hen af staan, met een glansrol voor de terecht voor de Colombina genomineerde Lies Pauwels. Op geen enkele manier heeft Dood Paard de behoefte om te rechtvaardigen of om politiek correct theater te maken, maar zet hier eerlijk theater neer, voor een breed al dan niet geëngageerd publiek.