Lethal Inc.

Steigeisen/De Werf
Lethal Inc.

Steigeisen/De Werf
Lethal Inc.
lethal_incfraukedendoven.jpg
BRONKS | € 12/€10
3/9 - 19:00
Productie: De Werf / Steigeisen . van en met: Thomas Bellinck, Jeroen Vander Ven en Joris Hessels . techniek: Geert Vandewalle en Frederic Aelterman
Foto: Frauke Dendooven
Duur: 80 min | Nederlands

Voor Lethal Inc. laten Jeroen Vander Ven, Thomas Bellinck en Joris Hesselszich meesleuren in de zoektocht naar steeds wetenschappelijkere en steeds humanere executiemethodes. Van de galg, via de elektrische stoel, over de gaskamer, naar het dodelijke-injectieapparaat en terug opent Lethal Inc. de deuren naar een bedrijfstakwaarin het grotesk abnormale verheven is tot normaliteit en routine. 

Volgens de jury:

 

Lethal Inc. snijdt een weinig evidente thematiek aan – hoe mensen zo efficiënt en humaan mogelijk doden – zonder belerend of saai te zijn of in clichés te vervallen. Integendeel, deze moeilijke ethische kwestie wordt af en toe op een inventieve manier getackeld met humor. Lethal Inc. legt, net als Freetown, de vinger op een zere wonde. Ook hier zien we een typisch westerse reactie: ‘als we dan toch moeten doden, dan proberen we dat zo netjes mogelijk te doen.’ Steigeisen portretteert Fred Leuchter (de man die de elektrische stoel op punt stelde) als een koele, koffieslurpende, manager die zijn verhaal aan de hand van een Power Point presenteert. Het toont de valkuil van de specialisatie die het makkelijker maakt om verantwoordelijkheid  te ontlopen.

Lethal Inc. is documentair theater op het scherp van de snee dat bovendien goed gespeeld en knap vormgegeven is.