It's going to get worse and worse and worse, my friend

Voetvolk
It's going to get worse and worse and worse, my friend

Voetvolk
It's going to get worse and worse and worse, my friend
PHO_15521_Worse_and_worse_c_Ben_Huybrechts.jpg
deSingel - Theaterstudio | € 18/14/8
23/8 - 20:00
24/8 - 20:00
Concept, dans & choreografie: Lisbeth Gruwez | Compositie, geluidsontwerp & assistentie: Maarten Van Cauwenberghe | Styling: Veronique Branquinho | Artistiek advies: Bart Meuleman | Lichtontwerp: Harry Cole, geassisteerd door Caroline Mathieu | Dank aan: Tom de Weerdt | Productie: Voetvolk vzw | Coproductie: Grand Theater Groningen, Troubleyn/Jan Fabre, Theater Im Pumpenhaus & AndWhatBeside(s)Death | Diffusion: Key Performance | With the support of: Provincie West-Vlaanderen, Provincie Antwerpen & Vlaamse Gemeenschap
Foto: Ben Huybrechts
Duur: 50 min | Zonder tekst

De speech kan een machtig wapen zijn. Door de eeuwen heen heeft hij talloze massa’s begeesterd en tot actie opgezweept, ten goede en ten kwade. Hij heeft revoluties mee ontketend en oorlogen van brandstof voorzien. Allemaal door de kracht van woorden. Maar een speech begeestert niet alleen de toehoorders, hij brengt ook de spreker zelf vaak in een staat van vervoering. Die verliest zich dan in een stroom van woorden, in een obsessieve, extatische manier van spreken. De kracht van de speech hangt niet zelden af van de roes van de spreker.

In It’s going to get worse and worse and worse, my friend danst Lisbeth Gruwez de roes van dat extatische spreken. Ze maakt daarbij gebruik van fragmenten uit een speech van de ultraconservatieve Amerikaanse televisiepredikant Jimmy Swaggart. Aanvankelijk toont het spreken zich vriendelijk en kalmerend, maar in zijn drang om te overtuigen zien we steeds meer wanhoop. Nog later geeft het zijn diepste aard prijs: die van het geweld.

Séverine Debecker van De Barbaren infiltreert in de wereld van Voetvolk. Lees het resultaat op: http://www.fabuleus.be/cgi-bin/F.cgi?a=b&id=B2&f=01.

Volgens de jury:

Geïnspireerd door preken van de ultraconservatieve ‘televangelist’ Jimmy Swaggart, evoceert choreograaf Lisbeth Gruwez de corporele overtuigingskracht van het hoge woord. Eerst met bescheiden gestes die de lucht bewegen, daarna met steeds meer extase van het hele lijf, uiteindelijk als geweld op zich. Retoriek is een kwestie van ritme, controle en uiterste precisie, zo tonen de bezwerende gebaren van Gruwez op de soundscape van Maarten Van Cauwenberghe. Zelden hebben beeld, beweging, licht en geluid elkaar zo sterk bewapend. Het maakt van It’s going to get worse and worse een precieus meesterwerk, dat de jury in een bijna magische toestand heeft weten te zuigen. Tegelijk geeft Gruwez weer inhoud en verhaal aan virtuositeit.

Uit de pers:

Een dansvoorstelling die u van seconde 1 tot 3 000 op het puntje van uw stoel doet zitten. (…) Zo indrukwekkend dat je met een roezig hoofd en ogen die glanzen van verwondering uit de zaal wandelt. Prachtig. (Knack)

NAGESPREK - Op 24/08 om 21u in de Theaterstudio van deSingel