De Pijnders

Cie Cecilia / De Werf / Theater Antigone
De Pijnders

Cie Cecilia / De Werf / Theater Antigone
De Pijnders
De_pijnders-KVDE-8083.jpg
deSingel - Rode zaal | € 18/14/8
Inleiding op 30/08 en 1/09 om 19u: Rode foyer
30/8 - 20:00
1/9 - 20:00
Tekst & regie: Arne Sierens/Met: Titus De Voogdt, Johan Heldenbergh, Joris Hessels, Robrecht Vanden Thoren, Dominique Van Malder, Tom Vermeir/ Live-muziek: Jean-Yves Evrard (gitaar, electronics - componist), Eric Thielemans (slagwerk) en Sébastien Boisseau (contrabas)/ Decor: Guido Vrolix/ Licht: Geert Vandewalle/ Techniek: Koen Demeyere en Nico Vanderostyne/ Choreografie: Ted Stoffer/ Kostuums: Lieve Meeussen/ Productie: Compagnie Cecilia, KC De Werf, Theater Antigone/ Coproductie: VIA 2018 – Maastricht + Euregio Maas-Rijn Arne Sierens is “artiste associé” bij La Filature, Mulhouse/ Met dank aan: Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk, Stad Brugge, Vlaams Fonds der Letteren
Foto: Kurt Van der Elst
Duur: 2u10 | Nederlands

Zes mannen van de Gilde van Pijnders bereiden zich voor op de komende processie in het dorp. Om met de zware draagberrie waarop het beeld staat te kunnen manoeuvreren op het bochtige en steile parcours moeten ze trainen, zweten en afzien. Ze moeten vooral overeenkomen want het kraakt en het dondert onder mekaar. Via half onbewuste zinnen, bijna pathetische uitroepen, soms absurde maar dramatische anekdotes krijgen we een ontroerende inkijk in het leven van deze woeste bende.

Toon Janssens van De Barbaren infiltreert in de wereld van De Pijnders. Het resultaat lees je op: http://www.fabuleus.be/cgi-bin/F.cgi?a=b&id=B2&f=06.

Volgens de jury:

Een heel andere gemeenschap, naar gewoonte een tikje meer nostalgisch, zet Arne Sierens op scène in De Pijnders. Zes mannen en drie mannelijke muzikanten, zowel kiekenborstjes als echte venten, geven lucht aan wat de kleine dorpsgemeenschap benauwt en adem geeft: hun alles weten van allen, hun vereende draagkracht voor elkaar. Op niet meer dan een kantelende evenwichtsplaat – alweer een knap decor van Guido Vrolix – krijg je de precaire samenhang van het Vlaamse verenigingsleven te zien. En hoe. Wat deze robuuste spelersgroep met Johan Heldenbergh en Dominique Van Malder inboet aan verfijning, wint hij aan likkebaardend spelgenot. Meer dan ooit weet Sierens goud te maken van de wisselwerking tussen individuele branie en collectieve pijn. De jury kreeg een krop, en heeft luid gelachen. Ontroering heet dat.

Uit de pers:

“De Pijnders is weer een voorstelling waarin Arne Sierens met een fijne ploeg mensen laat zien wat hij kan; het leven tonen zoals het is. Met een literariteit die ruikt naar dampige grond en rauwe realiteiten. Met een mededogen dat het leven mogelijk maakt. Met een analyse van de wereld van vandaag die misschien niet nieuw is, maar wel dichterbij komt. Schoon toch, als theater dat kan doen.” (De Morgen)

Op 30/08 en 1/09 geeft regisseur Arne Sierens een inleiding bij de voorstelling om 19u in de Rode Foyer van deSingel.

Op 1/09 sluiten de acteurs van De Pijnders Het Theaterfestival in schoonheid af met een DJ-set in Grand café vanaf 22u.