Raymond

Thomas Gunzig, Manu Riche & Josse De Pauw / KVS & Théâtre National
Raymond

Thomas Gunzig, Manu Riche & Josse De Pauw / KVS & Théâtre National
Raymond
PHO_15519_Raymond_c_Danny_Willems.jpg
deSingel - Rode zaal | € 18/14/8
28/8 - 20:00
29/8 - 20:00
Tekst: Thomas Gunzig/Regie: Manu Riche/Met: Josse De Pauw/Medewerkers: Herman Sorgeloos (vormgeving, lichtontwerp, kostuum), Mieke Verdin (vertaling & dramaturgie), Bart Aga (geluid)/ Productie KVS, Théâtre National
Foto: Danny Willems
Duur: 1u40 | Nederlands & Frans (simultaan)

Hoewel het vertrekpunt voor de voorstelling de figuur van de legendarische voetbaltrainer Raymond Goethals was, koos auteur Thomas Gunzig allerminst voor een biografische benadering. Gunzigs tragisch-hilarische en briljant geconstrueerde fictie focust op de kleine verhalen die verborgen zitten in de grote, op de sleutelmomenten in een mensenleven. Meestervertolker Josse De Pauw zet het verhaal naar zijn hand. Alweer een orgelpunt in zijn indrukwekkende parcours. Documentairemaker Manu Riche tekent voor zijn eerste theaterregie.

Volgens de jury:

Tegelijk sober en smakelijk, zelfverzekerd en relativerend kruipt Josse De Pauw in de rol van nationaal voetbalmonument Raymond Goethals. Over voetbal komen we nochtans weinig te weten, over zingeving des te meer. Raymond vat dat ene moment dat een heel bestaan kan bestemmen, in een vorm waar niets op af te dingen valt. De cirkelende schriftuur van Thomas Gunzig getuigt van even veel lef als ambacht, en regisseur Manu Riche vertaalt die naar een straf, strategisch scènebeeld. De Pauw zelf toonde zich ook al in Duister hart en Boot en berg in bloedvorm, maar Raymond sprong er voor de jury uit als de ware tour de force: het verkopen van een tweetalige levensles als roerend verteltheater. Eenvoud is het wapen van de grootmeesters.

Uit de pers:

"Het is een lust om hem bezig te zien." (De Standaard)