Het Weiss-effect

Hof Van Eede
Het Weiss-effect

Hof Van Eede
Het Weiss-effect
Weiss_effect_-_c_winne_lievens.jpg
Kaaistudio's | € 16/12/10
10/9 - 20:30
Van en met: Pieter-Jan De Wyngaert, Wannes Gyselinck, Greg Timmermans, Ans Van den Eede en Louise Van den Eede | Technische ondersteuning, decor en lichtontwerp: Jan Bekaert | Productieleiding, decor en geluidsontwerp: Ruben Nachtergaele | Productie: Hof van Eede | Coproducent: kc NONA | In samenwerking met: CAMPO | Met de steun van: de Vlaamse Overheid en het Vlaams Fonds voor de Letteren
Foto: Winne Lievens
Duur: 80 min. | NL

In hun derde productie onderzoekt het jonge gezelschap Hof van Eede de verhouding tussen kunst en leven. Kan kunst helpen ons leven te leven? Willen we verhalen die waar zijn, of is het genoeg als ze mooi zijn? En als we zo in de greep zijn van artistieke invloeden, wie zijn we dan nog echt?

Hof van Eede onderzoekt in haar derde productie de verhouding tussen kunst en leven: wat gebeurt er als we de werkelijkheid van een kunstenaarsleven verheffen tot het mythische, en ons leven inrichten naar die mythe? Kan kunst helpen ons leven te leven? Willen we verhalen die waar zijn, of is het voldoende als ze mooi zijn?

Artistieke beïnvloeding kan ernstige gevolgen hebben: talloze lezers van Goethes meesterwerk ‘Die Leiden des jungen Werther’ raakten zozeer in de ban door dit boek dat ze net als Werther zelfmoord pleegden.

Anders dan dit zogenaamde 'Werther-effect' is het ‘Weiss-effect’ van Hof van Eede een fenomeen dat de drie personages inspireert tot daadkracht. Hun kijken wordt een scheppend kijken, ze citeren, ze vieren, herdenken, reënacten, worstelen. Het Weiss-effect wakkert de levenslust aan, en nodigt uit om de grauwe werkelijkheid voortdurend van een gouden randje te voorzien. Maar als we zo in de greep zijn van onze invloeden, wie zijn we dan nog echt?

Uit de pers:

“Met Het Weiss-effect bevestigt Hof van Eede de kracht van (haar) theater: een samenleving voorzien van inzicht, humor, wijsheid én lucht.” – Focus Knack