De Jossen

Tejaterbende Oeps!
De Jossen

Tejaterbende Oeps!
De Jossen
De-Jossen---Tejaterbende-Oe.jpg
Monty | € 12/9
24/8 - 20:30
25/8 - 20:30
Parallelprogramma 08
Van/met: Tom Lanoye (tekst), Stijn van de Wiel (regie), Dries De Smedt, Michai Geyzen, Jef Haverans, Severien Helsen, Katleen Vansant, Jef Vervoort, Lotte Theuwis, Dominic Decnodder, Tine De Laet, Dieter Deceuninck (spel), Kris Lenders (productie)
Foto: Christophe Ketels/Compagnie Gagarine
Duur: 1u15min | Nederlands gesproken

Het Landjuweel is de meest prestigieuze prijs voor het amateurtheater in Vlaanderen. Zeven voorstellingen werden getoond tijdens het Landjuweelfestival. De Jossen van Tejaterbende Oeps! uit Olen was er te zien.

Tom Lanoye schreef De Jossen oorspronkelijk voor Olympique Dramatique. De Jossen zijn aandoenlijke wezens, die verdacht veel lijken op 'echte' mensen, met 'echte' menselijke problemen en mensenplezier. De Jossen zoeken een weg en een plaats in de complexe wereld en vinden - net als wij - in deze chaos, andere Jossen op hun pad. Samen hebben ze een wereld gecreëerd waarin vriendschap centraal staat: hun Josdom. De Jossen zijn trots op hun Josdom. Ze wijden er liederen aan. Standbeelden. Triomfbogen. Parades. En niemand kan het bestaan zo eren met een rondedans als de Jossen. Tot op een mooie dag. Jos, één van de Jossen, wil ontsnappen. Gedaan, hij stopt ermee. Genoeg. Basta. Hij wil het aftrappen. Met deze mededeling kerft hij een diepe snee in het hart van iedere Jos en geeft hen nog eens een slag in hun gelaat. Is dat vriendschap? Hun Josdom davert op zijn grondvesten, maar ze vechten. Jossen laten zich niet zomaar doen. Ze vechten voor elkaar, want dat is het enige wat hen op de been houdt. Hun vriendschap. Hun Josdom. Wordt het de val of de revival der samenhorigheid?