Gregoria

Bart Meuleman/KVS/Ro Theater
Gregoria

Bart Meuleman/KVS/Ro Theater
Gregoria
gregoria-KVDE-7005.jpg
| € 16/€12
KVS BOL
26/8 - 20:30
27/8 - 20:30
Tekst: Maurice Gilliams . bewerking: Bart Meuleman . regie: Bart Meuleman . met: Ivo Kuyl, Goele Derick, Herman Gilis, Mark Verstraete en Iris Van Cauwenbergh . scenografie: Mark Van Denesse, Senjan Jansen (klankdecor) . productie: KVS in samenwerking met Ro Theater
Foto: Kurt Van der Elst
Duur: 105 min. | Nederlands, ondertiteld in het Frans

Toen de Vlaamse auteur Maurice Gilliams op 82-jarige leeftijd stierf, had hij Gregoria nog steeds niet afgemaakt. Een half mensenleven volstond niet om het verhaal van zijn wittebroodsweken vorm te geven. Is deze roman wel een liefdesroman? Of is het eerder een griezelroman, een gothic novel? Bart Meuleman maakt er indrukwekkend theater van.

De Barbaren volgen Bart Meuleman/KVS/Ro Theater. Volg de blog van Katrijn De Cooman, die Gregoria infiltreert op http://www.fabuleus.be/cgi-bin/F.cgi?a=b&id=B1&f=02.
 


VOORBESCHOUWING - Op 26.08 om 19u30 praat jurylid Eddie Guldolf met regisseur Bart Meuleman in KVS Bol over de voorstelling.

Volgens de jury:

 

Het is geen vanzelfsprekendheid om dit soort teksten naar toneel te vertalen. Toch slaagt Bart Meuleman er in om het verstikkend milieu van de Vlaamse middenklasse uit de jaren ’30 op elk niveau te laten doordringen. Het stuk - in de uitzonderlijke vorm die hij er voor koos - ademt uit elke porie zowel wanhoop en isolatie als een ziekelijk hunkeren naar liefde. Het overwegend grijze decor is de claustrofobische gevangenis van de burgerlijke moraal waarop dit milieu drijft.   Elk scènebeeld wordt uitgebeend tot op het bot. Dat zorgt voor een overrompelende puurheid. Alles klopt aan dit verhaal: het sobere maar soms eclatante lichtontwerp, de doeltreffende scenografie, de indringende soundscape en de glasheldere regie zelf. De acteurs tenslotte die die zich nauwelijks kunnen bedienen van hun belangrijkste instrument, hun stem, lijken figuranten (de vertelstem is een geslaagde vondst) maar eisen gaandeweg hun rol helemaal op. Gregoria is een ijkpunt in het werk van Bart Meuleman, een voorstelling die beklijft door zijn vorm en hoge afwerkingsgraad.